Met Evert van de Ven over Echhart Tolle

Evert van de Ven schreef het boek 'Een kennismaking met Eckhart Tolle', naar eigen zeggen 'voor wie de naam Eckhart Tolle wel eens heeft horen vallen en nieuwsgierig is geworden naar deze spirituele leraar. Maar ook voor degene die meer achtergrondinformatie wil over zijn leven en werk, de diepere gelaagdheden ervan wil leren kennen of aanwijzingen wil leren toepassen in het leven van alledag.' Elvira Veenings sprak met hem.

Hoofdstuk 1 van je boek draagt de titel: Wat bezielt je? En dat is dan ook mijn eerste vraag: wat bezielt Evert van de Ven?

Het antwoord komt prompt: ‘Te worden wie hij is.’ Hij kijkt me aan of daarmee alles is gezegd, maar het recht van de interviewer is om door te vragen, dus verzoek ik om een iets uitgebreidere versie. En dan brengt deze vraag hem razendsnel terug naar zijn jeugd.‘Het meest oorspronkelijke verhaal is dat ik als kind voetballer wilde worden. Dat was de reden dat ik ’s morgens opstond. Het cartesiaanse ‘ik denk, dus ik ben’ was voor mij meer ‘ik voetbal dus ik ben’. Ik vond het leven een wonderlijk iets en vooral school een vreemde uitvinding. Bij ons thuis konden ze allemaal ontzettend goed leren, ik was de jongste van negen. Mij is dat uiteindelijk ook wel gelukt, maar van harte is het nooit gegaan. Het paste niet in mijn voetbalschema. Ik wilde profvoetballer worden, en net toen het er een beetje op begon te lijken, kwam er een kink in de kabel.’

Voor het hele interview: zie BewustZijn magazine nr 34
Website: www.declou.com

Ga terug